Prosinec
V prosinci netrpělivě vyhlížíme Vánoce. Měli bychom si včas napsat Ježíškovi také o nějaké dárky pro zahradu – nové krmítko, ptačí budku, kolečko, pilku, nebo aspoň pracovní rukavice. V čase těšení a krátkých dní asi budeme zahradu sledovat jenom pohledem a přemýšlet, kam umístíme vánoční světýlka. Naše úsilí při uchování darů zahrady se nám vrátí v podobě výborného pikantního višňového džemu (s hřebíčkem a skořicí), kterým promažeme linecké cukroví. Děti průběžně mlsají křížaly, zásoby se tenčí.
Oranžová připomínka léta
Léto si můžeme připomenout i dýňovou polévkou. V říjnu sklizené Hokkaidó jsme dobře uskladnili – do bezmrazé větrané místnosti. S přípravou polévky se v každé rodině „mazlí“ po svém. Uvádíme jeden tip na velkou dobrotu:
Dýni zbavenou semen (můžeme je propláchnout a osušit, na pánvičce upražit a jen tak mlsat, nebo je dát na talíř s polévkou) nakrájíme, kostičky vhodíme spolu s jedním stroužkem nadrobno nakrájeného česneku na rozehřátý olivový olej, (můžeme přidat i několik oloupaných a na kostičky nakrájených brambor) přidáme trochu soli a tymián, podusíme, podlijeme, po změknutí rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme domácí vegetu a petrželku naloženou v soli. Hustá sytá polévka s pečivem při pečení (a ochutnávání) vánočního cukroví jako hlavní jídlo zcela postačí.
Vánoce
Vánoce jsou každoročně příležitostí pro rukodělné tvoření dětí i dospělých. Užijme si to.
Leden
V lednu se den začíná prodlužovat, většinou mrzne, až to praští.
Je třeba připravit ptáčkům vydatnou hostinu. Krasavice slunečnice, které nás těšily svými veselými tvářičkami vždycky obrácenými tam, kde vychází slunce, jsou oblíbeným zobáním. Po jejich odkvětu necháme dozrát terče se semínky a pokud je sýkorky nestačily vyzobat, sklidíme je a usušíme. Sušení urychlíme proříznutím kalichu.
Hned, jak vymrzlí přijdeme ze zahrady, si ze spíže přineseme to, co jsme v létě postupně zavářeli jako Pečený čaj. Začali jsme jahodami, malinami, rybízem, angreštem, meruňkami, ostružinami, švestkami a končili rakytníkem, pozdními jablíčky a hruškami.
Pečený čaj pro milovníky ptáčků
Příprava horkého nápoje: Lžíci pečeného čaje zalijeme horkou vodou nebo čajem a v teple kuchyně pozorujeme, jací ptáčkové v zahradě na krmítko přiletí.
Jak na pečený čaj: Na 1 kg sklizeného ovoce přidáme cca 600 g cukru a všechno, co chceme v čaji mít – skořici, hřebíček, citron. Pečený čaj pečeme v hlubokém pekáči v troubě – při teplotě 180°C to trvá 1-2 hodiny (odpaří se přebytečná voda). Horké ovoce plníme do perfektně vymytých skleniček, někdo zavařuje, někdo jenom otočí skleničky se šroubovacím uzávěrem do vychladnutí dnem vzhůru.
Pečený čaj chutná i s ovesnými vločkami a jogurtem jako zdravá snídaně nebo svačinka.
Únor
Únor je měsíc, kdy už netrpělivě očekáváme jaro. Ale venku se zima nevzdává, a tak pořád myslíme na ptáčky. Do slunečnice jim přidáme i další semínka, např. proso nebo mák. Doporučení – mák můžeme nasít při oblevě již v únoru, nejlépe v čase, kdy jde Měsíc „nahoru“.
Sněží-li, navezeme odklizený sníh ke stromům nebo do trvalkových záhonů, tam, kde jsme na podzim navezli kompost. Tající sníh zajistí „dopravu“ živin ke kořenům rostlin.
Nezapomeneme zkontrolovat, zda máme v pořádku všechno zahradní náčiní – až vypukne jaro, nesmí nás nic zdržovat.
Únorová revize
V únoru se nám někdy podaří zkontrolovat mrazák a vyndat ovoce, které zbylo od poslední sklizně. Můžeme si připravit tzv. Mrazákovou zavařeninu. Na 1 kg rozvařeného (původně zmrazeného ovoce) přidáváme 1 balíček želírovacího cukru (respektujeme návod). Pokud přidáme citrusy a bude jich aspoň 20 % z celkového množství, může se výrobek nazvat marmeládou. Povaříme a horké plníme do sklenic, zavíčkujeme, převrátíme vzhůru nohama a už chystáme krásný papír na povázání, provázek a cedulku. Originál se cení – pokud povážeme ručně potištěným papírem a pěknou visačkou – potěší nejenom nás.
Bazalkový olej: Budeme-li mít chvilku času, můžeme v chladné spíži zkontrolovat také zásobu bazalkového oleje do zeleninových salátů. V čase vrcholného léta jsme ho připravili takto:
Do půllitrové láhve panenského olivového oleje jsme vhodili 1–2 stroužky česneku a vsunuli svazeček výhonků bazalky tak, aby vše bylo pod hladinou – pomůže nám špejle správné délky, která tlačí česnek i svazek bazalky ke dnu láhve. Láhev jsme nechali stát na jižním okně 2 týdny. Svazeček bazalky po tomto čase vytáhneme, olej s česnekem přecedíme do další tmavé láhve, uzavřeme, označíme a uložíme do chladu.