Muškátová šalvěj

Použití
Listy lze použít, čerstvé nebo sušené, k dochucení masových pokrmů: vepřové, telecí, skopové, zvěřinové, uzeniny, omáčky…
Velké bazální listy se v Německu kdysi používaly k ochucení vína a jeho pižmové chuti. Používal se také v Anglii k přípravě piva jako náhrada chmele.
Jeho dnešní pěstování je hlavně určeno k výrobě éterického oleje používaného při výrobě vermutů, likérů nebo parfémů. Jeho kultura má hospodářský význam ve Francii, Maďarsku a Bulharsku.
Stejně jako všechny šalvěje je to také rostlina medu, velmi atraktivní pro drvodělky (Xylocopa violacea) a dlouhozobky zimolezové.
Je to jedna z rostlin doporučovaných pro pěstování na královských majetcích Charlemagne v kapitole De Villis (konec 7. nebo začátek 9. století).

 

Recept z listů muškátové šalvěje

Ingredience pro 2 gurmány
· 20g listů bez stonků
· 75 g hladké mouky
· 10 cl polotučného mléka
· 1 vejce
· 1 kávová lžička olivového oleje
· 4 polévkové lžíce oleje na smažení
· sůl, pepř

Postup :
1. Do mísy, dejte mouku a udělejte důlek uprostřed.
2. Do důlku dejte žloutek a olivový olej. Bílek dejte stranou.
3. Smíchejte a po troškách přilívejte mléko a nepřestávejte míchat, nejdříve jemně a postupně rychleji a energicky dokud nebudete mít homogenní a hladké těsto. Osolte a opepřete.
4. Mísu zakryjte potravinovou fólií a dejte do chladna na jednu hodinu.
5. Předtím než budete smažit, připravte si sníh z bílků. Jemně ho vmíchejte do připraveného těsta, aby bylo nadýchané.
6. Rozehřejte olej na pánvi.
7. Vezměte list šalvěje a ponořte ho do těsta, aby se celý obalil.
8. Položte ho na pánev do rozehřátého oleje.
9. Stejně tak proveďte s ostatními listy. Nechte nafouknout a zezlátnout z obou dvou stran.
10. Opečené listy položte na talíř s papírovou utěrkou, aby okapaly.
11. Servírujte hned a ochutnávejte teplé.

Recept na květy muškátové šalvěje

Ingredience pro 2 gurmány :
· 50g květů muškátové šalvěje
· 1 vejce
· 1 polévková lžíce rozehřátého másla
· 65 g hladké mouky
· 1 špetka kypřícího prášku
· 4 polévkové lžíce neutrálního oleje (slunečnicový například)
· 1 sklenice čerstvé vody

Postup:
1. Do mísy dejte mouku a přidejte žloutek. Ponechte bílek na později.
2. Rozehřejte máslo na pánvi a přidejte ho k mouce a žloutku.
3. Bílek vyšlehejte do pevného sněhu.
4. Přidejte do mísy sklenici čerstvé vody, zamíchejte a pak přimíchejte jemně sníh z bílku.
5. Přidejte do vašeho těsta malou hrst (asi 5Og) šalvějových květů.
6. Nechte na pánvi zezlátnout.
7. Položte je na talíř s papírovou utěrkou, aby okapaly.
8. Ochutnejte teplé.

Zdroj: https://www.lapousseverte.fr/2020/05/03/recettes-cuisine-plante-sauge-sclaree-beignet/

Pro Přírodní zahradu Satureja přeložila Mgr. Renáta Trtíková

Jak zpracovat cukrový hrášek

Jak zmrazit cukrový hrášek – syrový nebo vařený

Cukrový hrášek je k dostání pouze na jaře a v létě a my ho milujeme například v jarních zeleninových pokrmech. Lze je však také uchovat zmrazením pro celoroční vaření. Čerstvé lusky ztrácejí poměrně rychle chuť a výživové vlastnosti. Proto by měly být uchovávány maximálně 5 dní v přihrádce na zeleninu v chladničce. Lze je zmrazit syrové i vařené. Po vyloupání, tj. po odstranění vlákna, které spojuje obě poloviny lusku, a stopky, je však doporučujeme blanšírovat 30 sekund až 1 minutu ve vroucí osolené vodě. Po blanšírování je zchlaďte pod ledovou vodou a před zmrazením je osušte. Tímto způsobem zachováte veškerou jejich chuť. V mrazáku je můžete uchovávat až tři měsíce.

Jak úspěšně uvařit čerstvý cukrový hrášek

Pokud je chcete jíst lusky vařené, existuje několik způsobů, jak je připravit:
Vaření v páře: vařte 5-8 minut v páře
Na pánvi: Lusky smažte na oleji asi 6-7 minut. Měly by zůstat křupavé. Můžete je podávat se slaninou.
Vaření ve vroucí osolené vodě: Hrách ponořte na několik minut do vroucí vody, dokud nezměkne. Poté si můžete připravit salát ze smažených brambor, cukrového hrášku a piniových oříšků.

Jak úspěšně použít zmražený cukrový hrášek
Pokud kupujete mražený cukrový hrášek nebo jste si zmrazili vlastní, jeho vaření bez předchozího rozmrazení závisí na zvoleném způsobu vaření:
Vaření v osolené vodě: v hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a na 3 minuty do ní ponořte zmražený cukrový hrášek.
Na pánvi: nalijte trochu oleje a přikrytý hrášek smažte 6 minut za pravidelného míchání.
V páře: přikryjte a vařte 5-6 minut.
V mikrovlnné troubě: hrášek vložte do misky a zalijte ho ½ sklenicí vody. Vložte na 5 minut do trouby při výkonu 900 W.

Zdroj: https://www.femmeactuelle.fr/cuisine/guides-cuisine/comment-reussir-la-cuisson-des-pois-gourmands-et-mange-tout-2083158

Pro Přírodní zahradu Satureja přeložila Mgr. Renáta Trtíková

Recepty

Cukrový hrášek na starý způsob

Pro 4 osoby

Ingredience
100 g slaniny
500 g cukrového hrášku
2 nebo 3 cibule
15 cl masového nebo zeleninového vývaru
20 g másla.

Hrášek omyjte a odstraňte vlákna a stopky. Lusky vařte 10 minut ve vroucí osolené vodě a pak je zchlaďte pod studenou vodou. V pánvi osmahněte na másle slaninu a nakrájenou cibuli. Poté přidejte cukrový hrášek a zeleninový vývar. Nechte vařit asi patnáct minut. Zdroj: https://www.femmeactuelle.fr/cuisine/guides-cuisine/comment-reussir-la-cuisson-des-pois-gourmands-et-mange-tout-2083158

Pro Přírodní zahradu Satureja přeložila Mgr. Renáta Trtíková

Asijský salát s cukrovým hráškem

Pro 1 osobu

Příprava: 5 min
Vaření: 10 min

Ingredience
120 g cukrového hrášku
1 lžíci sezamového oleje

1 polévkovou lžíci rýžového octa

1 lžičku sójové omáčky
sezamová semínka
Cukrový hrášek zbavte stonků a odstraňte vlákna.
Vařte ho v hrnci s vroucí vodou 10 minut, dokud nezměkne.
Na konci vaření ho propláchněte ve studené vodě a nechte okapat.
Nechte vychladnout v míse.
Přidejte sezamový olej, rýžový ocet, sójovou omáčku a sezamová semínka.
Dobře promíchejte a až do podávání uchovávejte na chladném místě.

Zdroj: https://www.fourchette-et-bikini.fr/recettes/recettes-minceur/salade-de-pois-mange-tout-a-lasiatique.html

Pro Přírodní zahradu Satureja přeložila Mgr. Renáta Trtíková

Krémová polévka z cukrového hrášku

Pro 4 osoby

Příprava: 30 min
Vaření: 30 min

Ingredience
500 g cukrového hrášku
1 litr vody
2 kostky zeleninového vývaru
sůl a pepř
1 kelímek smetany 12%
Hrášek zbavte stonků, odstraňte vlákna a omyjte.
Vodu s kostkami bujónu přiveďte k varu v hrnci na prudkém ohni.
Přidejte hrášek a vařte 5 minut.
Směs rozmixujte mixérem a dochuťte solí a pepřem.
Polévku nalijte do polévkových misek a přidejte trochu smetany.

Podávejte horké. Zdroj: https://www.fourchette-et-bikini.fr/recettes/recettes-minceur/veloute-aux-pois-mange-tout.html

Pro Přírodní zahradu Satureja přeložila Mgr. Renáta Trtíková

Snadné hráškové rizoto

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut
Vaření: 20 minut

Ingredience
1 lžíce másla
1 cibule nakrájená na kostičky
1 1/2 šálku rýže arborio
3 stroužky česneku, jemně nasekané
1 lžíce čerstvého tymiánu
1/2 šálku bílého vína
2 šálky zeleninového vývaru s nízkým obsahem soli
2 1/2 šálku vody
1 1/2 šálku cukrového hrášku, nakrájeného na poloviny
1 hrnek mraženého (dřeňového) hrášku
1/4 čajové lžičky šafránových nití
1 šálek strouhaného parmezánu
1/2 lžičky strouhané citronové kůry
sůl a pepř

Postup
1. Ve velkém hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo. Přidejte cibuli a míchejte 2 minuty. Přidejte rýži, česnek a tymián a za stálého míchání vařte ještě 1 minutu. Přilijte víno a za stálého míchání vařte další 1 minutu. Přilijte vývar a vodu a za stálého míchání přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte 15 minut, nebo dokud není rýže al dente.
2. Do pánve přidejte cukrový hrášek, zmražený hrášek a šafrán. Za stálého míchání zahřívejte 2 minuty. Přidejte polovinu parmazánu a citronovou kůru a promíchejte. Osolte a opepřete. Rizoto podávejte posypané zbylým parmazánem.

Dobrý tip
Tajemství krémového rizota jako od šéfkuchaře? Rýži podávejte, jakmile je hotová, jinak by se do ní dál vsakovala tekutina a byla by kašovitá.

Zdroj:https://www.coupdepouce.com/cuisine/plats-principaux/recette/risotto-facile-aux-deux-pois

Pro Přírodní zahradu Satureja přeložila Mgr. Renáta Trtíková

Dušená zelenina se zázvorem a bazalkou

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut
Vaření: 10 minut

Ingredience
4 šálky květáku rozebraného na růžičky
1 kus zázvoru, 1 palec (2,5 cm), oloupaný a rozpůlený
1/2 červené nebo oranžové papriky nakrájené na proužky
2 šálky cukrového hrášku, zbavené stopek a vláken
4 jarní cibulky nakrájené na kousky o délce 5 cm.
2 polévkové lžíce čerstvé bazalky, nasekané
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce limetkové šťávy
1/4 lžičky chilli vloček
sůl a pepř

Postup
1. Do velkého hrnce vložte pařáček. Nalijte tolik vody, aby pokryla základnu pařáčku a nedotýkala se jeho dna. Přiveďte vodu k varu. Květák a zázvor vložte do pařáčku, přiklopte a vařte 5 minut. Přidejte papriku, cukrový hrášek a jarní cibulku. Přikryjte a vařte 5 minut, nebo dokud zelenina nezměkne, ale zůstane mírně křupavá. Pánev stáhněte z ohně.
2. Zeleninu vložte do servírovací misky (zázvor vyhoďte). Přidejte bazalku, olej, limetkovou šťávu a chilli vločky. Osolte a opepřete a promíchejte.

Zdroj: https://www.coupdepouce.com/cuisine/entrees-et-accompagnements/recette/legumes-vapeur-au-gingembre-et-au-basilic

Pro Přírodní zahradu Satureja přeložila Mgr. Renáta Trtíková