Březen
Máme poslední příležitost k prořezání jádrovin. Pokud předáme práci odborníkům, připravíme jim dobrou svačinku.
Jablečná svačinka
Štrůdl pro údržbáře stromů připravíme ze zavařených nakrouhaných jablek. K pití nabídneme sirup, nebo čaj se sirupem, který jsme připravili v létě při krouhání a zavařování jablíček.
Recept na štrůdl
1 Hera nebo máslo, 1 kostka tvarohu, asi 250 g polohrubé mouky. Těsto vyválíme cca na tři čtvrtě cm, místo strouhanky pod jablíčka nadrtíme piškoty. Přidáme krouhaná jablíčka, rozinky nebo brusinky, trošku cukru (piškoty jsou také sladké) a skořice. Můžeme přidat i ořechy.
Příprava sirupu
Pokud jsou jablíčka, která během léta krouháme na zavařování, šťavnatá, přebytečnou šťávu slijeme. Přecedíme a uvaříme sirup – na 1l vymačkané šťávy přidáme 1kg cukru a 1 čajovou lžičku kyseliny citronové – svaříme, horké plníme do lahví, nezavařuje se.






Duben
Duben – už za kamny nebudem – to si určitě říkají všichni nedočkaví zahradníci.
Během zimy si jistě vytvořili osevní plány a už teď víme, že se to prostě nedá všechno stihnout. Když si pohlídáme fáze Měsíce aspoň u červené řepy a přímého výsevu rajčat, bude úspěch náš. Přímý výsev rajčat se vyplatí ve skleníku (pokud jsme to již neudělali v březnu – je nejvyšší čas). Rostliny nepřeruší svůj růst při přesazování, tento postup se osvědčil i ve studeném pařeništi.
Naprostou jistotou jsou rajčata Primabella, která nepodlehnou plísni (2020, 2021). Jejich plody jsou drobnější, ale vijany se rozdvojují a plodí bohatě. I jejich chuť je jasně rajčatová a sladká.
Jedinečně se z přímých výsevů daří také ostálkám (cíniím), ve stejném čase můžeme vysít i len, krásenky, včelník moldavský, saturejku, afrikány. Přímým výsevem můžeme doplnit podzimní samovýsev šalvěje zahradní – zajistíme si tím její kvetení po celé léto.
K červené řepě patří fenykl, také teď je čas na jeho výsev. Fenykl je pylodárný, hmyz v zahradě ho miluje, jenom včelky dávají přednost jiným rostlinám.
Červená řepa ve sladkokyselém nálevu
2 kg vařené oloupané červené řepy
1 l vody
0,3 l 8% octa
100g cukru
1 lžička soli
K tomuto základnímu nálevu doporučujeme přidat vrchovatou lžičku semínek fenyklu – vše svařit a zalít nakrájenou vařenou řepu ve skleničkách. Zašroubovat víčka a zavářet cca 20 min při teplotě 85°C.
Zdroj: https://recepty.vareni.cz/cervena-repa-ve-sladkokyselem-nalevu/





Květen
Po 15. květnu, když i kuchařka zmrzlých mužů Pankráce, Serváce a Bonifáce – paní Žofie – mrkne souhlasně očkem, že už mrznout nebude, zasázíme všechno, co jsme doposud piplali v teple. Stane se, že v některém roce „zmrzlíci“ vůbec nepřijdou a v květnu už budeme muset hodně zalévat, abychom pomohli malým rostlinkám okurek dosáhnout na opory a čekat na klučičí i holčičí květy. V takovém případě můžeme první okurky v teplejších oblastech sklízet už na Medarda.
Koncem měsíce začne kvést léčivý černý bez, z jeho květů si můžeme uvařit výborný sirup – bezovku.
Výborný sirup můžeme po celou sezónu připravit také z nati fenyklu, tzv. fenyklovku. Pěstování naťového fenyklu přináší další bonusy – semínka do nálevu na červenou řepu a někdy se podaří přilákat i otakárka fenyklového. Stejně postupujeme při vaření lipovky a meduňkovky.
Zázračný černý bez
Asi polovinu 10 litrového hrnce zaplníme bezovými květy, které jsme sklidili na místě, které považujeme za „čisté“ (není tam prašná silnice, na květech nejsou mšice). Květy zalijeme 5 litry horké vody, přikryjeme utěrkou nebo pokličkou a necháme do rána stát. Ráno všechno přecedíme a na litr tekutiny přidáme 1 kg cukru a čajovou lžičku kyseliny citronové.
Svaříme, horké plníme do lahví (v lahvi může čekat snítka levandule) se šroubovacím uzávěrem. Z uvedeného množství bude přesně 10 lahví o objemu 0,75 l. Povážeme, označíme a uklidíme do spíže.




